Vergelijking tussen elektrische skateboards

  • Geplaatst op
  • Door Voltaboards
Vergelijking tussen elektrische skateboards

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de verschillen tussen elektrische skateboards. Zo worden de verschillende modellen met elkaar vergeleken zodat je een helder beeld hebt van wat het verschil is.

Ons assortiment

Voltaboards is de grootste Europese speler op het gebied van elektrische skateboards en accessoires. Wij zijn officiële dealer van verschillende vooraanstaande merken uit de e-skate industrie zoals Evolve Skateboards, Boosted Boards, Koowheel en Inboard. Tussen de elektrische skateboards van deze merken zijn onderling veel verschillen en omdat wij veel vragen kregen over wat de verschillen zijn hebben wij een overzicht gemaakt. In deze blog worden de verschillen behandelt tussen alle elektrische skateboards uit ons assortiment.

 

 

Verschillende elektrische skateboards

Op het moment zijn er wereldwijd zeer veel verschillende soorten elektrische skateboards op de markt. Wij hebben als eerst onderzoek gedaan naar de markt voor elektrische skateboards. Aan de hand van de uitslag van het onderzoek hebben we ons assortiment samengesteld met de beste merken uit de e-skate industrie. Tussen de modellen van deze merken zit onderling veel verschil en dat zit hem over het algemeen in de prijs, snelheid, actieradius, materiaal en naamsbekendheid van het merk. Hoeveel waarde je hecht aan een specifiek aspect is van belang voor de keuze van een elektrisch skateboard. Iedereen heeft een eigen mening waardoor de een een bepaald aspect wel belangrijk zal vinden en een ander juist weer niet. Hieronder vind je een alles omvattend overzicht van ons assortiment elektrische skateboards met de belangrijkste specificaties. We zullen per specificatie gaan uitleggen wat er belangrijk is en wat de verschillen zijn.

 

 

Overzicht van ons assortiment elektrische skateboards met de bijhorende specificaties

 

Model Motor Topsnelheid Actieradius Hellingen Prijs
Koowheel D3M Dual drive hub motor 35 km/u tot 15 km 25% €499,99
Koowheel Kooboard Dual drive hub motor 40 km/u tot 15 km 25% €549,99
Evolve GT Bamboo Street Dual drive belt motor 42 km/u tot 35 km 25%  €1399
Evolve GT Bamboo All Terrain Dual drive belt motor 42 km/u tot 20 km 25%  €1489
Inboard M1 Dual drive hub motor 36 km/u tot 15 km 25%  €1499
Boosted Board 2nd Gen Dual+ Dual drive belt motor 35 km/u tot 11 km 25%  €1749
Evolve GTX Bamboo Street Dual drive belt motor 42 km/u tot 50 km 25%  €1759
Evolve GTX Bamboo All Terrain Dual drive belt motor 42 km/u tot 30 km 25%  €1789
Evolve GT Carbon Street Dual drive belt motor 42 km/u tot 50 km 25%  €1999
Evolve GT Carbon All Terrain Dual drive belt motor 42 km/u tot 30 km 25%  €2089

 

 

Motor

De motor is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrisch skateboard. Er zijn 2 verschillende soorten motors namelijk:

 

- Belt motor (single drive & dual drive versie)

- Hub motor (single drive & dual drive versie)

 

Een belt motor is een motor welke een riem aandrijft waardoor het wiel gaat draaien. Een hub motor is een motor welke in het wiel zelf is ingebouwd en direct de energie aan het wiel geeft in plaats van aan een riem. Hub motors worden gebruikt voor veel verschillende soorten voertuigen waaronder elektrische scooters en fietsen. Zowel de Belt als Hub motor zijn er in single drive en dual drive. Een single drive bestaat uit 1 motor en een dual drive bestaat uit 2 motors. Met een dual drive heb je meer motors dan met een single drive waardoor je 2x zoveel kracht hebt.

 

 

Een hub en een belt motor verschillen op sommige punten van elkaar. Hieronder hebben we alle verschillen tussen beide soorten motoren op een rijtje gezet:

 

1) Onderhoud

Het grootste verschil tussen de belt motor en hub motor is dat een belt motor eens in de tijd onderhoud nodig heeft aan het aandrijfriempje. Deze aandrijfriem zal met het gebruik gaan uitrekken en slijten waardoor deze uiteindelijk een keer vervangen moet worden. Een hub motor heeft daarentegen geen aandrijfriem maar een motor welke in het wiel is geïntegreerd waardoor je geen onderhoud aan je elektrisch skateboard hebt.

 

2) Normaal skaten

Een elektrisch skateboard met een belt motor of met een hub motor kunnen allebei gebruikt worden om normaal te skaten. Het enige verschil is dat je bij een elektrisch skateboard met een belt motor door het aandrijfriempje iets meer weerstand heb tijdens het skaten.

 

3) Optrekkracht

Een belt motor heeft vaak meer optrekkracht dan een hub motor. Dit komt doordat bij een belt motor gekozen kan worden voor de ideale ratio met tandwielen voor de overbrenging. Een hub motor heeft een daarentegen een 1:1 ratio welke je niet kunt aanpassen omdat er geen tandwielen aanwezig zijn.

 

4) Geluid

Een belt motor maakt tijdens het rijden meer geluid dan een hub motor. Dit komt doordat de motor en aandrijfriem een open structuur hebben voor de overbrenging. Een hub motor daarentegen maakt minder geluid doordat de motor is geïntegreerd in het wiel van het elektrisch skateboard.

 

 

Snelheid

Naast de prijs is de snelheid voor veel mensen de doorslaggevende factor bij de keuze voor een elektrisch skateboard. Niets is zo vervelend om erachter te komen dat je de snelheid vind tegen vallen nadat je gewend bent geraakt aan het rijden op een elektrisch skateboard. Mensen die nog nooit op een elektrisch skateboard hebben gereden vinden 25 kilometer per uur in het begin al zeer hard gaan. Wanneer je echter wat meer ervaren bent zul je merken dat die snelheid snel gaat vervelen en wil je harder. Uiteraard zul je niet altijd overal volgas gaan maar het is wel lekker om af en toe het gas even flink open te gooien en de adrenaline zijn werk te laten doen. Ook is het makkelijker als je snel kunt schakelen in snelheid wanneer dat nodig is bij bijvoorbeeld het inhalen. Hieronder zie je een overzicht in de verschillende snelheden van de boards uit ons assortiment.

 

Boosted Board 2nd Gen Dual+  35 km/u
Koowheel D3M 35 km/u
Inboard M1 36 km/u
Koowheel Kooboard 40 km/u
Evolve GT Bamboo Street 42 km/u
Evolve GT Bamboo All Terrain 42 km/u
Evolve GTX Bamboo Street 42 km/u
Evolve GTX Bamboo All Terrain 42 km/u
Evolve GT Carbon Street 42 km/u
Evolve GT Carbon All Terrain 42/km/u

 

Naast de snelheid is het accelereren ook een belangrijk aspect. Hoe sneller de acceleratie, hoe harder je optrekt. Je wilt niet dat je moet bijkicken om vanuit stilstand een beetje vaart te maken. Juist het snel kunnen optrekken geeft een kick tijdens het rijden en dat gaat nooit vervelen. Ook zorgt een snelle acceleratie ervoor dat je eerder je topsnelheid kunt bereiken en dus ook gemakkelijk kunt versnellen als dat nodig is. Een snelle acceleratie in combinatie met een hoge topsnelheid is dan ook waar de meeste mensen voor kiezen.

 

 

 

Actieradius

Naast de snelheid is de actieradius ook een zeer belangrijk aspect. De actieradius is het aantal kilometers wat je kunt afleggen op een volle accu. Vanzelfsprekend heeft een grote accu een grotere actieradius dan een kleine accu. Dit verklaart dan ook meteen de verschillen in actieradius van de elektrische skateboards uit ons assortiment. De boards met een lagere actieradius hebben een kleinere accu waardoor deze minder ver kan dan een met een grotere accu. Bij de keuze voor een elektrisch skateboard is het belangrijk om erover na te denken hoeveel kilometer je ermee wilt kunnen rijden. Niets is namelijk zo vervelend om het laatste gedeelte van je cruise te moeten steppen omdat je accu leeg is.

 

 

 

Hellingen

Hellingen is een van de minder belangrijke factoren omdat wij hier in Nederland vrijwel alleen vlakke wegen hebben en geen bergen hoeven te trotseren. Alle elektrische skateboards uit ons assortiment kunnen hellingen tot 25% aan. Het hellingspercentage wordt bepaald aan de hand van de kracht van het elektrisch skateboard. Hoe meer kracht deze heeft hoe gemakkelijker deze een helling op zal komen.

 

 

 

Prijs

De prijs is voor de meeste mensen het belangrijkste aspect bij de aankoop van een elektrisch skateboard. Hoeveel geld je wilt spenderen bepaalt in grote mate welk board met bijhorende specificaties je kunt kopen. Merken zoals Evolve Skateboards, Boosted Boards en Inboard spenderen een groot deel van hun budget aan research wat resulteert in hogere kwaliteit producten. Daarnaast spenderen deze merken veel geld aan marketing om een grotere naamsbekendheid te krijgen. Koowheel daarentegen geeft weinig geld uit aan research en maakt gebruik van dezelfde techniek door deze na te maken van de overige merken. Hierdoor kan Koowheel een product op de markt zetten met dezelfde techniek en specificaties voor een lagere prijs. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren welke van invloed zijn op de prijs.

 

 

Research

Doormiddel van jarenlange research hebben merken zoals Evolve skateboards, Boosted Boards en Inboard ervoor gezorgd dat het wiel letterlijk opnieuw is uitgevonden. Deze merken hebben een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van het elektrisch skateboard en daarmee een nieuw innovatief product op de markt gebracht. Het doen van research en ontwikkeling kost een hoop geld en dat wordt doorberekend in de prijs van de producten. Dit is een van de redenen waarom de producten van deze merken duurder zijn dan de rest. Koowheel daarentegen is een jong bedrijf welke gebruikt heeft gemaakt van de bestaande techniek en deze heeft nagebootst. Koowheel heeft het wiel dus niet opnieuw moeten uitvinden en kan daardoor haar producten goedkoper aanbieden met dezelfde techniek.

 

 

Kwaliteit

Merken welke veel geld in research hebben gestoken hebben vanzelfsprekend ook de beste kwaliteit producten. Bij de research worden de onderdelen continue verbeterd en aangepast waardoor de kwaliteit toeneemt. Koowheel is een van de merken welke zelf weinig geld uitgeeft aan research en meer de techniek namaakt van merken zoals Evolve Skateboards, Boosted Boards en Inboard. Hierdoor is de kwaliteit van Koowheel vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Inboard. 

 

 

Marketing

Naast research en kwaliteit is ook de marketing een zeer belangrijk factor welke invloed heeft op de eindprijs van producten. Evolve Skateboards, Boosted Boards en Inboard spenderen een groot deel van hun budget aan marketing om zo hun naamsbekendheid te vergroten en hun afzetmarkt te laten groeien. Deze grote uitgaven worden vervolgens doorberekend aan de klant via de prijs van het product. Koowheel daarentegen geeft weinig geld uit aan marketing en zet zich meer in op een lage prijs in combinatie met hoge kwaliteit, de beste prijs/kwaliteit verhouding. Een elektrisch skateboard van Koowheel kost rond de €550 en dat is relatief goedkoop als je het vergelijkt met de overige merken.

 

 

Materiaal

Het gebruik van het soort materiaal voor het deck heeft ook invloed op de prijs. De meeste decks van elektrische skateboards zijn gemaakt van Canadees esdoorn hout, bamboo hout of een combinatie van beide. Evolve Skateboards heeft naast een deck van hout ook een deck welke gemaakt is van carbon fiber. Dit is een super sterk materiaal wat bestaat uit lichte koolstofvezels en veel wordt gebruikt voor sportauto's en motoren. Carbon fiber is een zeer duur materiaal en daardoor is de prijs van een carbon fiber board ook een stuk hoger dan een van hout.

 

 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hoop verschillen tussen elektrische skateboards onderling. Echter is het heel persoonlijk welke eigenschappen jij belangrijk vindt bij de keuze voor een elektrisch skateboard. Het is daarom van belang dat je goed in kaart brengt welke eigenschappen jij belangrijk vindt en op basis daarvan je keuze maakt. Wij hopen dat je met het lezen van dit artikel een stuk wijzer bent geworden en ook een goed overzicht hebt gekregen van de verschillen. Mocht je nog vragen of advies nodig hebben neem dan contact met ons op via de contactpagina.