Belt motor vs. Hub motor

  • Geplaatst op
  • Door Voltaboards
Belt motor vs. Hub motor

Wat zijn de verschillen tussen de Hub motor en Belt motor voor een elektrisch skateboard? In dit artikel leggen we de verschillen tussen beide motoren uit.

De motoren vormen het belangrijkste onderdeel van een elektrisch skateboard. De motoren zorgen ervoor dat een elektrisch skateboard vooruit komt en snelheid maakt. Er zijn 2 verschillende soorten motoren namelijk de belt motor en de hub motor. Beide soorten motoren zijn er in een single drive en dual drive versie. Een single drive heeft 1 motor en een dual drive 2 motors. Een dual drive systeem heeft meer kracht dan een single drive systeem en dat komt doordat er 2 motors zijn in plaats van 1.

 

Een belt motor is zoals de naam al zegt een motor met een aandrijfriem. De motor drijft een riem aan welke op zijn beurt er weer voor zorgt dat het wiel gaat draaien. Bij een hub motor zit de motor welke voor de aandrijving zorgt al in het wiel zelf ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de energie direct via het wiel wordt overgebracht in plaats van eerst aan een riem. De hub motor voor het elektrisch skateboard is ontwikkelt in 2015 en is dus nog vrij nieuw. Hub motors in het algemeen worden wel al een geruime tijd gebruikt in verschillende soorten voertuigen waaronder elektrische scooters en fietsen. Hieronder zie je een afbeelding van een dual drive hub motor en een dual drive belt motor.

 

 

 

Op het moment gaan er veel verschillende verhalen rond over welke motoren beter zijn voor een elektrisch skateboard. Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag omdat iedere soort motor zijn voordelen en nadelen heeft. Wij hebben voor jullie hieronder de verschillen tussen beide soorten op een rijtje gezet:

 

Onderhoud

Het grootste verschil tussen de belt motor en hub motor is dat een belt motor eens in de tijd onderhoud nodig heeft aan de aandrijfriem. Dit komt doordat deze riem door het gebruik langaam zal gaan uitrekken en slijten waardoor deze uiteindelijk een keer vervangen zal moeten worden. Gelukkig zijn deze aandrijfriemen los verkrijgbaar waardoor je na montage gelijk weer de weg op kunt. De hub motor maakt geen gebruik van aandrijfriem en heeft daardoor geen onderhoud nodig aan de motor. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je geen extra werk en kosten hebt.

 

Normaal skaten

Zowel elektrische skateboards met een belt als met een hub motor kunnen allebei gebruikt worden om normaal mee te skaten. Met normaal skaten wordt bedoelt dat je het elektrisch skateboard doormiddel van steppen met je voeten voortbeweegt. Het verschil hierbij is dat een belt motor door de aandrijfriem iets meer weerstand heeft tijdens het steppen dan een hub motor.

 

Optrekkracht

Een belt motor heeft vaak meer kracht tijdens het optrekken dan een hub motor. Dit komt doordat bij een belt motor zelf gekozen kan worden voor de ideale ratio met tandwielen voor de overbrenging. Je kunt zelf de ideale ratio bepalen voor optimale optrekkracht met verschillende tandwielen. Bij een hub motor daarentegen kun je de ratio niet aanpassen omdat de motor in het wiel zit ingebouwd. Een hub motor zal altijd een ratio van 1:1 hebben, ieder rondje dat de motor draait zal het wiel ook 1x draaien.

 

Geluid

Een elektrisch skateboard met een belt motor zal iets meer geluid maken tijdens het rijden dan een hub motor. Dit komt doordat de belt motor en aandrijfriem een open structuur hebben bij de overbrenging. Bij een hub motor zit de motor in het wiel zelf geïntegreerd waardoor het geluid niet naar buiten kan komen.